Jawatan Kosong Amanah Raya Berhad Malaysia Julai 2017

Jawatan Kosong Amanah Raya Berhad Malaysia Julai 2017

Jawatan Kosong Amanah Raya Berhad Malaysia Julai 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2017 menampilkan Jawatan Kosong Amanah Raya Berhad Malaysia Julai 2017. Jawatan ini melibatkan lokasi Kuala Lumpur. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. EXECUTIVE, COMPLIANCE MONITORING DEPARTMENT
2. EXECUTIVE, OPERATIONS DEPARTMENT (CUSTODY UNIT)
3. CLERK
4. SENIOR EXECUTIVE/ EXECUTIVE LEGAL & COMPLIANCE DEPARTMENT

Jawatan Kosong Amanah Raya Berhad Malaysia Julai 2017 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Amanah Raya Berhad atau AmanahRaya, dahulunya dikenali sebagai Jabatan Pemegang Amanah Raya dan Pegawai Pentadbir Pusaka telah ditubuhkan pada 1 Mei 1921. Ia dikorporatkan pada 1 Ogos 1995 di bawah Akta Syarikat 1965. AmanahRaya adalah syarikat milik penuh kerajaan dengan pegangan saham sebanyak 99.99% oleh Menteri Kewangan (Diperbadankan) dan 0.01% oleh Pesuruhjaya Tanah Persekutuan.

Berbekalkan pengalaman lebih 90 tahun dalam memberikan perkhidmatan kepada masyarakat, AmanahRaya muncul sebagai syarikat peramanahan dan perwarisan yang utama di Malaysia. AmanahRaya menawarkan perkhidmatan yang merangkumi perkhidmatan Pentadbiran Harta Pusaka, Penulisan, Penyimpanan & Pelaksanaan Wasiat, dan Perkhidmatan Peramanahan.

Apa itu Akaun Amanah
Perkhidmatan Peramanahan meliputi pentadbiran Akaun Amanah iaitu akaun yang dibuka oleh orang perseorangan atau badan korporat (penderma) bagi manfaat Benefisiari tertentu dengan melantik AmanahRaya sebagai Pemegang Amanah melalui Surat Ikatan Amanah yang dipersetujui.

Surat Ikatan Amanah

‘Surat Ikatan Amanah’ adalah dokumen yang mengandungi terma-terma yang telah dipersetujui dan AmanahRaya sebagai Pemegang Amanah yang berkaitan Akuan Amanah yang dibuka.

Kepentingan Akaun Amanah

Akaun Amanah penting bagi memastikan Benefisiari dilindungi di sisi undang-undang dan terpelihara daripada masalah yang membebankan mereka di kemudian hari.

Akaun Amanah juga tidak termasuk dalam harta pusaka yang diagihkan menurut Hukum Faraid (bagi yang beragama Islam) dan Akta Pembahagian 1958 (bagi yang bukan beragama Islam).

Penderma dapat memperuntukan sebahagian harta yang diamanahkan kepada mana-mana Benefisiari yang dikehendaki untuk tujuan tertentu mengikut kehendaknya.

Pembentukan Akaun Amanah adalah mengikut undang-undang dan tidak boleh dipertikaikan.

Melindungi Benefisiari terutamanya Benefisiari bawah umur atau orang kurang upaya atau cacat akal dengan pelantikan AmanahRaya sebagai Pemegang Amanah bagi Akaun Amanah tersebut.

Permohonan Jawatan Kosong Amanah Raya Berhad Malaysia Julai 2017 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Amanah Raya Berhad Malaysia. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Jumaat bertarikh 28 Julai 2017.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam