Jawatan Kosong Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Januari 2017

Jawatan Kosong Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Januari 2017

Jawatan Kosong Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Januari 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2017 menampilkan Jawatan Kosong Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Januari 2017. Jawatan ini melibatkan Kementerian Pengajian Tinggi. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. ASSISTANT PROFESSOR
2. ASSISTANT QUANTITY SURVEYOR (JA29)
3. ASSOCIATE PROFESSOR
4. ASSISTANT PROFESSOR
5. ASSISTANT NETWORK ENGINEER (JA29)
6. LECTURER
7. ASSISTANT ENGINEER (JA29)
8. ENGINEER (CIVIL)(J41)

Jawatan Kosong Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Januari 2017 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia merupakan salah sebuah universiti yang agak selalu diperkatakan di dunia Islam. Ini kerana antara tujuan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ditubuhkan ialah untuk menghidupkan kembali konsep pembelajaran secara Islam dan meluaskan bidang pilihan kepada umat Islam dalam pengajian peringkat tinggi. Maka tidak hairanlah sebahagian daripada kos permulaan UIAM ini ditaja oleh Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan beberapa negara Islam.

Cadangan untuk menubuhkan universiti ini lahir pada awal tahun 1982, apabila Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohamad, mengarahkan Kementerian Pendidikan untuk merancang dan menubuhkan Universiti Islam di Malaysia. Setelah dipersetujui kabinet, UIAM telah ditubuhkan secara rasmi pada 10 Mei 1983. Presiden pertamanya, Tun Hussein Onn telah dilantik pada 16 September tahun yang sama.

Kampus induk UIAM seluas 700 ekar terletak di Gombak, Selangor. UIAM juga mempunyai dua kampus cawangan di Kuantan dan juga Kuala Lumpur. Pusat Asasi UIAM terletak di Petaling Jaya, Selangor dan di Gambang, Pahang. UIAM mempunyai 13 buah kulliyyah (fakulti) dan 12 pusat kecemerlangan.

Pelajar hendaklah menuntut ilmu pengetahuan sebagai ibadah sebagaimana yang dianjurkan oleh kitab suci al-Quran.

Universiti ini juga ditubuhkan untuk memperkukuhkan kembali keunggulan Islam dalam segenap bidang ilmu sejajar tradisi Islam sebagaimana yang ditunjukkan oleh ulama dan ahli fikir Islam.

Selain itu, kewujudan UIAM di Malaysia bertujuan mengembalikan kesedaran tradisi pengajian Islam secara klasik iaitu ilmu pengetahuan disebar dan dituntut dengan semangat mentauhidkan diri kepada Allah s.w.t.

Objektif lain ialah meluaskan bidang pilihan kepada umat Islam dalam pengajian tinggi.

Permohonan boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Jumaat bertarikh 6 Januari 2017.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam