Jawatan Kosong Universiti Pendidikan Sultan Idris Julai 2024

Jawatan Kosong Universiti Pendidikan Sultan Idris Julai 2024

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2024 menampilkan Jawatan Kosong Universiti Pendidikan Sultan Idris Julai 2024. Jawatan kosong terkini kerajaan melibatkan lokasi di Perak. Tambahan pula, Jawatan Kosong UPSI mengikut senarai adalah seperti berikut:

 1. PENSYARAH UNIVERSITI DS51
 2. JURUPULIH PERUBATAN GRED 29
 3. PEMBANTU PEMBEDAHAN PERGIGIAN U19

Universiti Pendidikan Sultan Idris jawatan kosong yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Cara memohon jawatan UPSI mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) adalah salah satu universiti pendidikan terkemuka di Malaysia. Ia diasaskan pada tahun 1922 sebagai Sultan Idris Training College (SITC) di Tanjung Malim, Perak. Berikut adalah beberapa titik penting dalam sejarah UPSI:

 1. Penubuhan SITC 1922: SITC ditubuhkan oleh British untuk melatih guru-guru Melayu. Ini adalah salah satu institusi pendidikan tertua di Malaysia.
  Matlamat awal: Meningkatkan tahap pendidikan di kalangan masyarakat Melayu dan menyediakan guru-guru yang berkualiti.
 2. Perkembangan dan Penukaran Nama 1957: Selepas kemerdekaan Malaysia, SITC diubah nama menjadi Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI).
  1997: MPSI dinaik taraf menjadi Institut Perguruan Sultan Idris (IPSI).

Jawatan Kosong Universiti Pendidikan Sultan Idris

 1. Penganugerahan Status Universiti 1997: Pada 1 Mei, IPSI dinaik taraf menjadi Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).
  Matlamat: Menjadi pusat kecemerlangan dalam bidang pendidikan dan penyelidikan.
 2. Pembangunan dan Pengembangan Fakulti dan Program: UPSI menawarkan pelbagai program pendidikan dari prasiswazah hingga pascasiswazah dalam pelbagai bidang termasuk pendidikan, sains, teknologi, kesenian, dan kemanusiaan.
  Kampus: UPSI kini mempunyai beberapa kampus termasuk Kampus Sultan Azlan Shah dan Kampus Sultan Abdul Jalil Shah.

Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)

 1. Sumbangan kepada Pendidikan Pengajaran dan Pembelajaran: UPSI terkenal dengan kaedah pengajaran dan pembelajarannya yang inovatif.
  Penyelidikan: Universiti ini aktif dalam penyelidikan pendidikan dan telah menghasilkan banyak kajian yang membantu memperbaiki sistem pendidikan di Malaysia.

UPSI terus berusaha untuk memajukan pendidikan di Malaysia dan mengekalkan statusnya sebagai salah satu universiti pendidikan terbaik di negara ini.

Iklan jawatan kosong kerajaan Jawatan Kosong Universiti Pendidikan Sultan Idris 2024 boleh dimohon secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di UPSI. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 11.59 malam pada hari Khamis bertarikh 4 Julai 2024.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam