Jawatan Kosong Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia Oktober 2020

Jawatan Kosong Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia Oktober 2020

Jawatan Kosong Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia Oktober 2020

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2020 menampilkan Jawatan Kosong Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia Oktober 2020. Job postings melibatkan lokasi seluruh Malaysia. Jawatan Kosong Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia JUPEM yang tersenarai adalah seperti berikut:

  1. Jurugeospatial Gred J41
  2. Penolong Juruukur Gred JA29

Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia jawatan kosong yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. JUPEM vacancy mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) merupakan antara agensi kerajaan yang tertua di Malaysia di mana aktiviti pengukuran bermula pada tahun 1885 dengan tertubuhnya Jabatan Ukur Negeri Johor. Bertitik tolak dari tahun 1885 hingga 1957, Jabatan-Jabatan Ukur Negeri dan Topografi telah ditubuhkan sehingga membawa kepada penyatuan secara berperingkat kepada satu organisasi seperti hari ini.

Jawatan Kosong Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia 2020

Pada tahun 1965, kerajaan telah meluluskan penubuhan Direktorat Pemetaan Negara Malaysia dengan mandat mengendalikan kerja-kerja ukur, topografi dan geodetik serta mengeluarkan pemetaan topografi dan peta bandar Direktorat ini juga dimandatkan untuk menyelaras dan menyediakan semua keperluan peta dan carta bagi kegunaan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Penubuhan Jabatan diteruskan dengan penubuhan Bahagian Pemetaan Topografi Sabah JUPEM Sabah (dahulunya Seksyen Topografi Sabah) (1983), JUPEM Wilayah Persekutuan Labuan (1984), Bahagian Pemetaan Topografi Sarawak (dahulunya Seksyen Topografi Sarawak) (1989) dan diakhiri dengan penubuhan JUPEM Perlis pada tahun 1995.

Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia JUPEM

JUPEM bertanggungjawab dalam memacu pembangunan negara dan berfungsi sebagai penasihat kerajaan dalam bidang ukur, pemetaan dan maklumat geospatial di samping menjalankan kerja-kerja pengukuran dan pemetaan sebagai asas pembangunan sosio ekonomi dan kedaulatan negara.

Sejak penubuhannya, JUPEM telah merencanakan pelbagai pembaharuan serta pemodenan bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan dan produk yang ditawarkan. Bermula daripada penggunaan peralatan konvensional sehinggalah kepada aplikasi satelit, JUPEM sentiasa mengorak langkah mengikut perkembangan teknologi terkini dalam bidang ukur dan maklumat geospatial.

JUPEM

Borang Permohonan Online Jawatan Kosong Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia 2020 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di JUPEM. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 11.59 malam pada hari Ahad bertarikh 18 Oktober 2020.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam