Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Johor Tenggara Mei 2017

Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Johor Tenggara Mei 2017

Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Johor Tenggara Mei 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2017 menampilkan Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Johor Tenggara Mei 2017. Jawatan ini melibatkan Negeri Johor. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. Penolong Jurutera JA29
2. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19

Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Johor Tenggara Mei 2017 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

KEJORA adalah salah sebuah agensi kemajuan wilayah yang diletakkan di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah. KEJORA ditubuhkan pada 1 Jun 1972 di bawah Akta 75. Secara umumnya KEJORA bertanggungjawab untuk memajukan kawasan Johor Tenggara yang mempunyai keluasan 300,364 hektar.

Mengikut Seksyen 4(1), Akta 75, tugas-tugas Lembaga adalah seperti berikut:

Memaju, menggalak, membantu dan mengusahakan pembangunan ekonomi dan sosial dalam kawasan Johor Tenggara;

Memaju, menggalak, membantu dan mengusahakan pembangunan tempat tinggal, pertanian, perusahaan dan perdagangan dalam kawasan Johor Tenggara;

Mengawal dan menyelaras perlaksanaan kegiatan-kegiatan yang tersebut di atas, dalam kawasan Johor Tenggara.

Pencapaian KEJORA ialah mewujudkan 6 buah bandar baru yang telah dibina sebanyak 6,547 unit rumah serta 423 ruang perniagaan. Selain daripada itu, semua bandar tersebut telah dilengkapkan dengan pelbagai kemudahan awam dan sosial. Bilangan penduduk di kawasan Johor Tenggara telah meningkat daripada lebih kurang 66,000 orang pada tahun 1972 kepada seramai 144,555 orang pada tahun 1996. Aktiviti utama ekonomi wilayah ini adalah (termasuk perikanan) serta perindustrian dan pelancongan.

Objektif
Secara umumnya objektif KEJORA adalah berteraskan kepada Dasar Ekonomi Baru, 3 objektif utama KEJORA ialah:
Mengurangkan ketidakseimbangan ekonomi;
Mewujudkan peluang-peluang pekerjaan; dan
Mempercepatkan pertumbuhan ekonomi di Wilayah Johor Tenggara.

Permohonan Jawatan Kosong Lembaga Kemajuan Johor Tenggara Mei 2017 boleh dilakukan secara online melalui laman web Johor. Syarat-syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Lembaga Kemajuan Johor Tenggara. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Khamis bertarikh 4 Mei 2017.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam