Jawatan Kosong Kementerian Pendidikan Malaysia Januari 2019

Jawatan Kosong Kementerian Pendidikan Malaysia Januari 2019
Jawatan Kosong Kementerian Pendidikan Malaysia Januari 2019

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2019 menampilkan Jawatan Kosong Kementerian Pendidikan Malaysia Januari 2019. Jawatan ini melibatkan lokasi seluruh Malaysia. Jawatan kosong KPM yang tersenarai adalah seperti berikut:

  1. PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN (PPP) GRED DG29 – DG52 (KUP)
  2. JURULATIH SUKAN (TERBUKA) GRED 29 – 52

Kementerian Pendidikan Malaysia jawatan kosong 2019 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. KPM career mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Jawatan Kosong Kementerian Pendidikan Malaysia Januari 2019

Kementerian Pendidikan Malaysia ialah sebuah kementerian di Malaysia yang bertujuan untuk membangunkan sebuah sistem pendidikan yang berkualiti bertaraf dunia dan seterusnya bagi memperkembangkan potensi individu dengan sepenuhnya dan juga bagi memenuhi aspirasi negara Malaysia.

Matlamatnya ialah untuk:

Melahirkan bangsa Malaysia yang taat setia dan bersatu padu

Melahirkan insan yang beriman, berakhlak mulia, berilmu, berketerampilan, dan sejahtera

Menyediakan sumber tenaga manusia untuk keperluan kemajuan negara

Memberi peluang-peluang pendidikan kepada semua warganegara Malaysia.

Menteri Pelajaran Malaysia yang pertama ialah Tun Abdul Razak dan Menteri terkini merupakan Dato’ Seri Diraja Mahdzir Khalid yang dibantu oleh timbalan Menteri, Dato’ P. Kamalanathan dan juga Senator Datuk Chong Sin Woon.

Pendidikan wajib adalah satu undang-undang yang memerlukan setiap ibu bapa bagi warganegara Malaysia (yang menetap di Malaysia) yang mempunyai anak telah mencapai umur enam tahun mendaftarkannya di sekolah rendah. Tempoh pendidikan wajib adalah selama enam tahun iaitu bagi tempoh pendidikan rendah.

Kementerian Pendidikan Malaysia

Pendidikan wajib ini telah dilaksanakan mulai tahun persekolahan 2003. Kegagalan ibu bapa dalam memastikan anaknya mengikut pendidikan wajib adalah merupakan satu kesalahan dari segi undang-undang dan jika disabitkan kesalahan maka ibu bapa berkenaan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM5,000 atau dipenjarakan tidak lebih 6 bulan atau kedua-duanya sekali.

Borang Permohonan Online Jawatan Kosong Kementerian Pendidikan Malaysia Januari 2019 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Kementerian Pendidikan Malaysia. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Khamis bertarikh 31 Januari 2019.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam