Jawatan Kosong Kementerian Dalam Negeri Malaysia Ogos 2018

Jawatan Kosong Kementerian Dalam Negeri Malaysia Ogos 2018

Jawatan Kosong Kementerian Dalam Negeri Malaysia Ogos 2018

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2018 menampilkan Jawatan Kosong Kementerian Dalam Negeri Malaysia Ogos 2018. Jawatan kosong kdn melibatkan lokasi seluruh Malaysia. KDN career yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. Pembantu Pertahanan Awam KP19

KDN jawatan kosong 2018 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Kementerian Dalam Negeri vacancy mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Jawatan Kosong Kementerian Dalam Negeri Malaysia Ogos 2018

KDN merupakan salah satu kementerian yang menitik beratkan kepentingan dalam negeri. Kementerian ini telah lama ditubuhkan dan masih beroperasi hingga kini. Agensi-agensi yang terlibat di bawah kementerian ini termasuklah Polis Diraja Malaysia, Jabatan Penjara Malaysia, Lembaga Penapisan Filem Malaysia, Ikatan Relawan Rakyat Malaysia, Jabatan Pendaftaran Negara dan sebagainya. Menteri terdahulu adalah Ahmad Zahid Hamidi dan digantikan dengan Muhyiddin Yassin pada 12 Mei 2018.

Fungsi KDN:

1. Keselamatan dan Ketenteraman Awam
Memelihara, mengekal dan meningkatkan keselamatan dan ketenteraman awam daripada sebarang ancaman; dan menjalankan penguatkuasaan ketenteraman awam dan keselamatan dalam negeri.

2. Hal Ehwal Pendaftaran
Memastikan pengurusan daftar penduduk di negara ini teratur mengikut Perlembagaan negara.

3. Hal Ehwal Imigresen dan Pekerja Asing
Memastikan pengurusan pengeluaran dokumen perjalanan, urusan keluar/masuk warganegara dan warga asing teratur serta pemberian pas yang bersesuaian kepada warga asing yang tinggal di negara ini selaras dengan akta dan peraturan imigresen.

4. Pengurusan Pertubuhan
Memastikan pengurusan pendaftaran pertubuhan serta persatuan-persatuan teratur mengikut undang-undang berkuat kuasa sedia ada.

5. Anti Dadah
Meningkatkan usaha membanteras bekalan, pengedaran dan penyalahgunaan dadah; dan Meningkatkan keberkesanan pencegahan, rawatan dan pemulihan penagihan dadah.

6. Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran
Mengawal selia dan menguatkuasakan aktiviti penerbitan, percetakan dan pengedaran bahan-bahan penerbitan; dan Memastikan kesahihan dan mencegah penyelewengan teks dan bahan Al-Quran.

7.Kawalan filem
Mengawal selia dan menguatkuasakan aktiviti penerbitan dan pengedaran filem.

8. Pengurusan Sukarelawan
Memastikan pengurusan sukarelawan yang cekap bagi memelihara keselamatan dan kesejahteraan negara, di samping bertindak sebagai ‘mata dan telinga’ Kerajaan serta menjalankan aktiviti-aktiviti kemasyarakatan dan sosioekonomi setempat.

9. Pemulihan dan Pelaksanaan Hukuman
Memastikan pelaksanaan hukuman dan penahanan yang selamat terhadap pesalah; dan Meningkatkan keberkesanan program pemulihan terhadap pesalah.

Visi:

Peneraju Keselamatan Dan Keamanan Dalam Negeri

Misi:

Memastikan Keselamatan Dan Keamanan Dalam Negara Terjamin Dan Kesejahteraan Rakyat Terpelihara

Nilai Teras:

1. Integriti
2. Kualiti
3. Inovasi
4. Profesionalisme
5. Esprit de Corps

Borang Permohonan Online Jawatan Kosong Kementerian Dalam Negeri Malaysia Ogos 2018 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di kementerian dalam negeri putrajaya. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Ahad bertarikh 5 Ogos 2018.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam