Jawatan Kosong Universiti Teknologi MARA Perak Jun 2022

Jawatan Kosong Universiti Teknologi MARA Perak Jun 2022
Jawatan Kosong Universiti Teknologi MARA Perak Jun 2022

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2022 menampilkan Jawatan Kosong Universiti Teknologi MARA Perak Jun 2022. Job postings melibatkan lokasi di Perak. Jawatan Kosong UITM 2022 yang tersenarai adalah seperti berikut:

  1. Penolong Pegawai Tadbir N29
  2. Pelukis Pelan (Kejuruteraan Awam)/Penolong Jurutera J29
  3. Jururawat U29
  4. Pemandu Kenderaan H11

Universiti Teknologi MARA jawatan kosong yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. UITM Perak vacancy mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Universiti Teknologi MARA bermula sebagai Dewan Latihan RIDA yang beroperasi mulai November 1956 di Petaling Jaya, Selangor. Dewan Latihan ini ditubuhkan bertujuan sebagai pusat percubaan menawarkan kursus persediaan untuk remaja luar bandar aliran Inggeris. RIDA yang merupakan singkatan bagi Rural and Industrial Development Authority, dibentuk pada tahun 1950 untuk membantu menaik taraf ekonomi penduduk bumiputera. Dewan Latehan ini merupakan inspirasi Dato’ Onn bin Ja’afar, hasil dari lawatannya ke Ceylon (sekarang Sri Lanka), pada tahun 1951.

Jawatan Kosong Universiti Teknologi MARA Perak Jun 2022

Tidak lama kemudian, iaitu pada bulan Jun 1965, Dewan Latehan RIDA diletakkan di bawah Majlis Amanah Rakyat (MARA), dan namanya ditukar kepada Maktab MARA. Maktab ini terus berkembang hingga menjadi unit terpenting dalam Bahagian Latihan MARA, hinggalah pada 14 Oktober 1967, Maktab MARA ini mendapat nama baru Institut Teknologi MARA (ITM).

Seterusnya pada tahun 1996, ITM telah dinaik taraf menjadi sebuah universiti. Namun begitu, namanya tidak ditukar hinggalah pada 26 Ogos 1999, Institut Teknologi MARA dengan rasminya dinamakan Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Universiti Teknologi MARA Perak

UiTM mempunyai 2 buah lagu iaitu “UiTM Di Hatiku” dan “Wawasan Setia Warga UiTM”.

Visi
Menjadikan UiTM sebuah universiti unggul yang berteraskan kesarjanaan dan kecemerlangan akademik bagi menerajui dinamisme bumiputera dalam semua bidang profesional bertaraf dunia supaya terlahir graduan yang berdaya saing, global dan beretika.

Misi
Mempertingkatkan keilmuan dan kepakaran bumiputera dalam semua bidang menerusi penyampaian program profesional, penyelidikan serta penglibatan khidmat masyarakat yang berlandaskan kepada nilai-nilai murni dan etika keprofesionalan.

Borang Permohonan Online Jawatan Kosong Jabatan Universiti Teknologi MARA Perak 2022 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di UITM. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 11.59 malam pada hari Selasa bertarikh 28 Jun 2022.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam