Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Julai 2017

Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Julai 2017

Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Julai 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2017 menampilkan Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Julai 2017. Jawatan ini melibatkan lokasi seluruh Malaysia. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. PEGAWAI BOMBA KB19 (257 KEKOSONGAN)
2. PEGAWAI PENJARA KA19 (157 KEKOSONGAN)
3. PEGAWAI IMIGRESEN KP19 (250 KEKOSONGAN)
4. PEMBANTU OPERASI N11 (56 KEKOSONGAN)
5. PEMANDU / OPERATOR JENTERA PEMUNGGAH H11 (05 KEKOSONGAN)

Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Julai 2017 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia telah pun ditubuhkan pada 31 Ogos 1957 iaitu bersamaan dengan hari Pengisytiharan Kemerdekaan Tanah Melayu pada ketika itu. Pada awalnya, semasa penjajahan Inggeris, Perkhidmatan Awam Negeri-Negeri Tanah Bersekutu Melayu ketika itu di bawah pentadbiran Inggeris. Kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957 dengan sendirinya telah pun membentuk pemerintahan baru Persekutuan Tanah Melayu yang sudah merdeka dan mempunyai negara yang berdaulat. Secara rasmi, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam yang telah pun dibentuk sebagaimana yang termaktub dalam Perkara 144(1) Perlembagaan Persekutuan.Ketua Pengarah pertama dilantik adalah Tan Sri Abdul Rahim Bin Ali Bashah.

Antara berikut merupakan perkara yang termaktub dalam Perkara 144(1) Perlembagaan Persekutuan:

Tertakluk kepada peruntukan mana-mana undang-undang yang ada dan kepada peruntukan Perlembagaan ini, maka adalah menjadi kewajipan sesuatu Suruhanjaya yang dimaksudkan oleh Bahagian ini melantik, mengesahkan, memasukkan ke dalam perjawatan tetap atau perjawatan berpencen, menaikkan pangkat menukar dan menjalankan kawalan tatatertib ke atas anggota-anggota bagi perkhidmatan-perkhidmatan yang diliputi oleh bidang kuasanya.

Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Julai 2017 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Ahad bertarikh 2 Julai 2017.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam