Jawatan Kosong Pusat Kutipan Zakat Pahang Februari 2019

Jawatan Kosong Pusat Kutipan Zakat Pahang Februari 2019
Jawatan Kosong Pusat Kutipan Zakat Pahang Februari 2019

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2019 menampilkan Jawatan Kosong Pusat Kutipan Zakat Pahang Februari 2019. Job postings melibatkan lokasi Pahang. Jawatan Kosong Zakat Pahang 2019 yang tersenarai adalah seperti berikut:

  1. Pembantu Pegawai Zakat (Lelaki)
  2. Pembantu Tadbir (Lelaki)

Pusat Kutipan Zakat Pahang jawatan kosong 2019 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Pusat Kutipan Zakat Pahang vacancy mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Jawatan Kosong Pusat Kutipan Zakat Pahang Februari 2019

Pusat Kutipan Zakat Pahang ditubuhkan pada 16 September 1995 dan mula beroperasi pada 02 Januari 1996 dengan 9 orang kakitangan. Penubuhan PKZ Pahang adalah bertujuan bagi meningkatkan kutipan zakat di negeri Pahang yang bermula sejak tahun 1983 oleh Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) dan Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP)

Sebelum penubuhan PKZ Pahang, pada 1993, MUIP telah melantik sebuah badan swasta iaitu AZSB (Azzakah Sdn Bhd) untuk menguruskan kutipan zakat di daerah Kuantan sebagai percubaan. Oleh kerana Azzakah Sdb Bhd berjaya meningkatkan kutipan zakat 100% ,maka MUIP bersetuju supaya kaedah yang sama dilaksanakan diseluruh negeri Pahang pada tahun 1996 dengan pegangan saham 51% oleh MUIP dan 49% oleh AZSB. Empat tahun kemudian iaitu pada tahun 2000, MUIP telah mengambil alih PKZ Pahang sepenuhnya sehinggalah sekarang.

OBJEKTIF

Memberi penerangan dan menyampaikan maklumat mengenai zakat harta dengan berkesan dan menggunakan kaedah terkini kepada masyarakat Islam di Negeri Pahang

Menyediakan kemudahan-kemudahan untuk membayar zakat kepada seluruh umat Islam di Negeri Pahang
Mengadakan kajian dan pembangunan dalam urusan zakat harta di Negeri Pahang Darul Makmur

FUNGSI

Menjalankan urusan yang berkaitan dengan pengurusan kutipan zakat harta di Negeri Pahang

Merekodkan, menyimpan dan mengemas kini segala maklumat yang berkaitan pembayar zakat harta

Menyerahkan wang kutipan zakat harta kepada MUIP mengikut garis panduan yang ditetapkan

Menyampaikan mesej dan dakwah kepada orang ramai tentang kewajipan menunaikan zakat

Borang Permohonan Online Jawatan Kosong Pusat Kutipan Zakat Pahang Februari 2019 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Zakat Pahang. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Rabu bertarikh 20 Februari 2019.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam