Jawatan Kosong Perbadanan Muzium Negeri Kelantan Mac 2019

Jawatan Kosong Perbadanan Muzium Negeri Kelantan Mac 2019
Jawatan Kosong Perbadanan Muzium Negeri Kelantan Mac 2019

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2019 menampilkan Jawatan Kosong Perbadanan Muzium Negeri Kelantan Mac 2019. Perbadanan Muzium Negeri Kelantan career melibatkan lokasi Kelantan. Jawatan kosong Muzium 2019 yang tersenarai adalah seperti berikut:

  1. PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N29
  2. PENOLONG PEGAWAI SISTEM MAKLUMAT GRED FA29
  3. PENOLONG KURATOR GRED S29
  4. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI) GRED N19
  5. PEMBANTU MUZIUM GRED S19
  6. PEMBANTU OPERASI GRED N11
  7. PEMANDU KENDERAAN GRED H11

Perbadanan Muzium Negeri Kelantan jawatan kosong 2019 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Muzium vacancy mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Jawatan Kosong Perbadanan Muzium Negeri Kelantan Mac 2019

Bangunan Muzium Negeri Kelantan adalah sebuah bangunan batu. Sebelum dijadikan Muzium ianya merupakan pejabat bagi Majlis Perbandaran Kota Bharu. Bangunan tersebut telah dibaikpulih dan dibuat beberapa perubahan sesuai dengan sebuah Muzium.

Sebelum wujudnya Enakmen ini, usaha penubuhan Muzium Negeri Kelantan dikelolakan oleh satu “Jawatankuasa Muzium Negeri” yang dilantik oleh Kerajaan Negeri Kelantan semenjak tahun 1952 lagi.

Sesuai dengan Enakmen Perbadanan Muzium Negeri Kelantan Bilangan 6 Tahun 1975 dan Undang-Undang yang berkaitan seperti Ordinan Benda Purba dan Harta Karun No. 14/1957 serta Akta Perlembagaan A704/111988, Perbadanan Muzium Negeri Kelantan telah diamanahkan dalam menentukan arah, perlaksanaan, tugas dan tanggungjawab.

Perbadanan Muzium Negeri Kelantan

Pada tahun 1980, beberapa orang kakitangan telah dilantik bagi menjalankan segala aktiviti Perbadanan Muzium Negeri Kelantan. Manakala pada 1 Januari 1981, pejabat sementara Perbadanan Muzium ini telah berpindah daripada Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan ke Rumah Kerajaan, JKR 12.1, Kampung Sireh, Kota Bharu (sekarang berada dalam kawasan Kompleks Kota Darulnaim).

Pada bulan Mac 1981, kerja-kerja pembaikan dan pengubahsuaian Istana Jahar sebagai Muzium sementara telah dilakukan dengan kos sebanyak RM164,650. Pada 1 Julai 1981, muzium sementara mulai dibuka kepada orang ramai dari jam 10.00 pagi hingga 6.00 petang. Serentak dengan itu, pejabat sementara Perbadanan Muzium ini juga telah berpindah ke Istana Jahar.

Pada tahun 1991, sekali lagi Pejabat Perbadanan Muzium Negeri Kelantan telah berpindah ke bangunan lama Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB), dimana bangunan Istana Jahar telah dijadikan Muzium Adat Istiadat Diraja Kelantan dan bangunan lama MPKB dijadikan Muzium Negeri.

Dalam memenuhi sector pelancongan serta bagi mencerminkan kebudayaan Negeri Kelantan, Perbadanan Muzium ini telah Berjaya mewujudkan beberapa buah muzium / galeri khusus yang terletak dalam zon budaya.

Borang Permohonan Jawatan Kosong Perbadanan Muzium Negeri Kelantan Mac 2019 melalui permohonan online jawatan kosong dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Muzium Kelantan. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Rabu bertarikh 20 Mac 2019.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam