Jawatan Kosong Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis Ogos 2017

Jawatan Kosong Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis Ogos 2017

Jawatan Kosong Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis Ogos 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2017 menampilkan Jawatan Kosong Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis Ogos 2017. Jawatan ini melibatkan lokasi negeri Perlis. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. PEMABNTU TADBIR (KEWANGAN) W19
2. PEMBANTU TADBIR (P/O) N19

Jawatan Kosong Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis Ogos 2017 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis, yang dahulunya dikenali dengan nama Perbadanan Kemajuan Negeri Perlis telah ditubuhkan menurut Enakmen Negeri Perlis Bil 6 pada tahun 1973 dan berkuatkuasa mulai 01 September, 1973.

Pada tahun 1973, Kerajaan Negeri melalui Ekankmen No. 3 Tahun 1984 telah membuat beberapa pindaan terhadap Enakmen Ibu (Enakmen Bil 6 Tahun 1973) yang melibatkan beberapa Seksyen (Seksyen 4, Seksyen 7, Seksyen 8, Seksyen 9 dan sebagainya) ini adalah bagi menyesuaikan dengan keadaan dan perkembanguan semasa.

Mulai 1 Mei 1985, Perbadanan telah ditukarkan ke nama baru seperti yang dikenali pada masa kini iaitu “PERBADANAN KEMAJUAN EKONOMI NEGERI PERLIS” ini berikutan selaras dengan fungsinya untuk Kemajuan Dalam Sektor Perekonomian di Negeri Perlis. Pertukaran nama ini telah diluluskan oleh Enakmen Negeri Perlis Bil. 7 Tahun 1985.

Pada tahun 1991, Kerajaan Negeri telah meluluskan satu lagi pindaan terhadap Enakmen Ibu dengan meminta Seksyen 18 untuk memperluaskan kuasa Perbadanan. Pindaan ini diluluskan oleh Enakmen Bil 2 Tahun 1991.

Di awal Penubuhannya Perbadanan yang diterajui oleh barisan Lembaga Pengarah yang terdiri daripada YAB Menteri Besar Perlis terdahulu iaitu Dato’ Jaafar Hassan serta Ahli-Ahli Exco Kerajaan Negeri dan tampuk pemerintahan telah beralih kepada YAB Dato’ Ali bin Ahmad, YAB Dato Dr Abdul Hamid Pawanteh, YAB Dato Seri Sahidan bin Kassim dan akhir sekali pada masa ini Perbadanan dipengerusikan oleh Menteri Besar Perlis yang baru iaitu YAB Dato Seri Dr Mat Isa bin Sabu.

Perbadanan juga dikuatkan lagi dengan barisan Pengurus Besar terdahulu hingga kini yang mana masih mengekalkan peraturan-peraturan dan prinsip-prinsip asal penubuhan Perbadanan.

Permohonan Jawatan Kosong Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis Ogos 2017 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Isnin bertarikh 7 Ogos 2017.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam