Jawatan Kosong Majlis Peperiksaan Malaysia Januari 2017

Jawatan Kosong Majlis Peperiksaan Malaysia Januari 2017

Jawatan Kosong Majlis Peperiksaan Malaysia Januari 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2017 menampilkan Jawatan Kosong Majlis Peperiksaan Malaysia Januari 2017. Jawatan ini melibatkan Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM). Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. Pegawai Undang – Undang L48
2. Pegawai Peperiksaan DG41
3. Penolong Pegawai Tadbir N29 / N32

Jawatan Kosong Majlis Peperiksaan Malaysia Januari 2017 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) yang ditubuhkan pada 1 Februari 1980 di bawah Akta Majlis Peperiksaan Malaysia [Akta 225] ialah sebuah badan berkanun yang beroperasi di bawah naungan Kementerian Pelajaran Malaysia. Majlis perasmian penubuhan MPM telah disempurnakan oleh Menteri Pelajaran Malaysia pada ketika itu, iaitu YB Dato’ Musa bin Hitam pada 22 April 1980.

Visi adalah untuk menjadi badan pentaksiran yang menjanakan pentaksiran jitu yang dapat mengukur potensi seseorang insan secara holistik bersesuaian dengan nilai dan norma murni sejagat menjelang tahun 2025.

Misi adalah untuk membangunkan dan mengurus pelbagai bentuk pentaksiran yang menyumbang kepada pembangunan modal insan yang berwibawa, versatil, dan berdaya maju.

Objektif MPM:

Menyediakan dan menerbitkan sukatan pelajaran peperiksaan dan spesifikasi ujian yang lengkap dan sesuai bagi peperiksaan/ujian Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan Malaysian University English Test (MUET)

Mendaftarkan calon bagi peperiksaan/ujian STPM dan MUET dengan cekap

Menyediakan kertas peperiksaan/ujian yang jitu, sah, boleh dipercayai, saksama, dan adil bagi peperiksaan/ujian STPM, MUET, psikometrik, dan ikhtisas dengan cekap dan adil

Mentadbirkan peperiksaan/ujian STPM, psikometrik, dan ikhtisas dengan cekap dan adil

Mengeluarkan keputusan peperiksaan/ujian STPM, MUET, psikometrik, dan ikhtisas yang standardnya diiktiraf oleh institusi penerima lulusan

Permohonan boleh dilakukan secara online melalui laman web MPM. Syarat-syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM). Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Rabu bertarikh 11 Januari 2017.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam