Jawatan Kosong Majlis Bandaraya Alor Setar Kedah Jun 2017

Jawatan Kosong Majlis Bandaraya Alor Setar Kedah Jun 2017

Jawatan Kosong Majlis Bandaraya Alor Setar Kedah Jun 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2017 menampilkan Jawatan Kosong Majlis Bandaraya Alor Setar Kedah Jun 2017. Jawatan ini melibatkan Negeri Kedah. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. PENOLONG PEGAWAI UNDANG-UNDANG L29
2. PENOLONG PEGAWAI PERANCANG BANDAR DAN DESA
3. PENOLONG PEGAWAI SENIBINA
4. PENOLONG JURUUKUR BAHAN JA29
5. PENOLONG PEGAWAI PERTANIAN G29
6. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN / OPERASI) N19
7. PEMBANTU AWAM H11

Jawatan Kosong Majlis Bandaraya Alor Setar Kedah Jun 2017 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Dari sebuah Badan Kebersihan Bandar atau “Sanitary Board”, pentadbiran Bandar Alor Setar bertukar kepada “Lembaga Bandaran Alor Setar” pada tahun 1958 yang kemudiannya dinaikkan taraf sebagai “Majlis Daerah Kerajaan Tempatan” pada 1 Mac 1974, sekali lagi dinaikkan taraf sebagai “Majlis Perbandaran Kota Setar” pada 1 Februari 1978 dan akhirnya diistiharkan sebagai “Majlis Bandaraya Alor Setar” pada 21 Disember 2003.

Menjelang kelahiran Alor Setar sebagai “Bandaraya” pada bulan Disember 2003, genaplah usianya 268 tahun semenjak ianya diasaskan pada 31 Disember 1735. Dengan ini membuktikan bahawa Bandaraya Alor Setar merupakan salah sebuah Bandaraya yang tertua di rantau ini.

Fungsi
KHIDMAT PENGURUSAN

1. Bertanggungjawab atas pengurusan sumber manusia seperti hal ehwal berkaitan perjawatan , perkhidmatan dan latihan.

2. Bertanggungjawab atas urusan pentadbiran Am Majlis seperti pentadbiran harian Majlis, surat menyurat, fail-fail pengurusan, bekalan logistik dan Hal Ehwal Ahli Majlis.

3. Urusetia kepada mesyuarat harian, dan yang melibatkan Majlis disamping Mesyuarat Jawatankuasa-Jawatankuasa Majlis, Mesyuarat Pentadbiran Majlis dan sebagainya.

4. Menyediakan perkhidmatan perundangan, penguatkuasaan serta pendakwaan.

5. Perhubungan Kemasyarakatan badan-badan NGO serta perhubungan Awam.

PERBENDAHARAAN

1. Penyediaan belanjawan dan anggaran belanjawan.

2. Melaksanakan aktivi-aktiviti kawalan perbelenjaan.

3. Melaksanakan aktiviti-aktiviti pungutan hasil dan pelaburan.

4. Menyediakan aktiviti-aktiviti perakaunan, penyediaan gaji , elaun dan sebagainya yang berkaitan pembayaran.

5. Penyediaan laporan-laporan kewangan dan perakaunan berkala.

PENILAIAN & PENGURUSAN HARTA

1. Mengurus dan melaksanakan aktiviti-aktiviti penilaian harta di dalam kawasan Pihak Berkuasa Tempatan dan Harta Majlis.

2. Melaksanakan aktiviti-aktiviti penilaian semula kadar sewa (Akta kawalan Sewa)

3. Melaksanakan aktiviti-aktiviti Pengurusan Harta Majlis.

4. Melaksanakan aktiviti penyelidikan seperti kajian semula penilaian, sewa, kos, kaedah penilaian dan sebagainya.

PERKHIDMATAN KEMASYARAKATAN

1. Mengurus dan menyelia dan menguatkuasakan aktiviti –aktiviti perkhidmatan Bandar seperti perkhidmatan sampah , pelupusan sisa pepejal, parit/longkang, jalan dan sebagainya.

2. Melaksanakan aktiviti-aktiviti kawalan kesihatan awam seperti kawalan mutu makanan, kebersihan alam sekitar kawalan penyakit dan sebagainya.

3. Mengurus dan menyelia aktiviti-aktiviti perniagaan seperti lesen penjaja , gerai, pasar, premis-premis perniagaan seperti kilang –kilang, rumah tumpangan dan iklan.

4. Mengurus dan mengeluarkan lesen –lesen perniagaan dan menguatkuasakan aktiviti-aktiviti tersebut selaras dengan Akta yang diperuntukan.

Permohonan Jawatan Kosong Majlis Bandaraya Alor Setar Kedah Jun 2017 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Majlis Bandaraya Alor Setar Kedah. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Khamis bertarikh 8 Jun 2017.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam