Jawatan Kosong Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Januari 2017

Jawatan Kosong Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Januari 2017

Jawatan Kosong Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Januari 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2017 menampilkan Jawatan Kosong Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Januari 2017. Jawatan ini melibatkan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP). Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM S44 – 1 Kekosongan
2. PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN DG41 – 12 Kekosongan
3. PENOLONG PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM S29 – 4 Kekosongan
4. PENOLONG AKAUNTAN W29 – 2 Kekosongan
5. PEMBANTU PEGAWAI LATIHAN E19 – 1 Kekosongan
6. PEMBANTU SYARIAH LS – 13 Kekosongan
7. PENYELIA ASRAMA N19 – 1 Kekosongan
8. PEMBANTU HAL EHWAL ISLAM (GURU TADIKA) S19 – 9 Kekosongan
9. PEMBANTU OPERASI N11 – 1 Kekosongan

Jawatan Kosong Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Januari 2017 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) ditubuhkan pada 1 Februari 1974 serentak dengan penubuhan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Penubuhannya adalah bagi menjaga hal ehwal Islam di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang sebelum itu diletakkan di bawah kerajaan negeri Selangor. MAIWP selepas itu turut bertanggungjawab menguruskan hal ehwal umat Islam di Labuan dan Putrajaya setelah kedua-duanya diumumkan sebagai Wilayah Persekutuan masing-masing pada 16 April 1984 dan 1 Februari 2001. Penubuhan MAIWP dinyatakan melalui peruntukan di dalam Perlembagaan Persekutuan dan Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993 [Akta 505].

Perkara 3 (5) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa :
“Walau apa pun apa-apa jua dalam Perlembagaan ini, Yang di-Pertuan Agong hendaklah menjadi Ketua Agama Islam di Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya; dan bagi maksud ini Parlimen boleh melalui undang-undang membuat peruntukan- peruntukan bagi mengawal selia hal ehwal agama Islam dan bagi menubuhkan suatu Majlis untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong mengenai perkara-perkara yang berhubungan dengan agama Islam.”

Permohonan Jawatan Kosong Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Januari 2017 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP). Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Isnin bertarikh 23 Januari 2017.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam