Jawatan Kosong Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah April 2018

Jawatan Kosong Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah April 2018

Jawatan Kosong Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah April 2018

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2018 menampilkan Jawatan Kosong Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah April 2018. Jawatan ini melibatkan seluruh Malaysia. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. Pengurus Mini RTC N19 (53 KEKOSONGAN)

Jawatan Kosong Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah April 2018 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Malaysia (secara ringkasnya KKLW) adalah merupakan sebuah kementerian yang bertanggungjawab terhadap kemajuan luar bandar di bawah kerajaan Malaysia. Menterinya terkini adalah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan dua timbalannya Datuk Alexander Nanta Linggi Datuk Ahmad Jazlan Yaakub.

Transformasi Pembangunan Luar Bandar Pertama diperkenalkan oleh Tun Abdul Razak pada tahun 1957 dengan matlamat untuk membangunkan prasarana fizikal dan membekalkan secara meluas kemudahan asas kepada penduduk luar bandar.Ia memberi landasan yang kukuh kepada kawasan luar bandar untuk bergerak giat dan maju.

Rancangan Buku Merah (RED Book) dilancarkan pada 6 Mei 1960 untuk menjadikan atur cara pembangunan selari di semua kawasan-kawasan luar bandar dengan pelaksanaan melalui 3 peringkat iaitu peringkat Pusat, Negeri dan Daerah.Ia merupakan langkah untuk menanam sifat berkomuniti dan berkepentingan dalam pembangunan setempat apabila rakyat dan pemimpin digembeling bukan sahaja dalam proses pelaksanaan pembangunan tetapi dalam proses perancangan juga.Pada zaman pengunaan RED Book, Malaysia dilihat sebagai model negara yang mempunyai pendekatan pembangunan luar bandar yang mantap diperingkat global dan merupakan momentum pertama pembangunan luar bandar.

Bahagian Pelajaran Dewasa yang ditubuhkan pada tahun 1961 di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar adalah langkah permulaan untuk pembangunan modal insan dengan membasmi buta huruf di kalangan masyarakat luar bandar.Bahagian ini pada tahun 1977 selanjutnya diberi nama Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) yang pada dasarnya terlibat dalam pembangunan modal insan dan pembangunan masyarakat luar bandar.

Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang diperkenalkan pada tahun 1970 mempunyai matlamat serampang dua mata iaitu pembasmian kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat.Hampir 90% penduduk luar bandar pada ketika itu adalah miskin dan melalui DEB, usaha-usaha pembasmian kemiskinan telah membuka peluang ekonomi dengan lebih luas di samping membekalkan perkhidmatan kesihatan dan perumahan kepada penduduk miskin tanpa mengira kaum.Bagi penyusunan semula masyarakat, keadaan ekonomi yang tidak seimbang diperbaiki bagi mengurangkan dan seterusnya menghapuskan pengenalan kaum mengikut fungsi ekonomi.

Permohonan Jawatan Kosong Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah April 2018 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Ahad bertarikh 29 April 2018.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam