Jawatan Kosong Kementerian Dalam Negeri Malaysia Julai 2021

Jawatan Kosong Kementerian Dalam Negeri Malaysia Julai 2021

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2021 menampilkan Jawatan Kosong Kementerian Dalam Negeri Malaysia Julai 2021. Job postings melibatkan lokasi seluruh Malaysia. Jawatan Kosong KDN 2021 yang tersenarai adalah seperti berikut:

 1. Penolong Pegawai Penguat Kuasa Gred KP29

Kementerian Dalam Negeri jawatan kosong yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. KDN vacancy mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

KDN merupakan salah satu kementerian yang menitik beratkan kepentingan dalam negeri. Kementerian ini telah lama ditubuhkan dan masih beroperasi hingga kini. Agensi-agensi yang terlibat di bawah kementerian ini termasuklah Polis Diraja Malaysia, Jabatan Penjara Malaysia, Lembaga Penapisan Filem Malaysia, Ikatan Relawan Rakyat Malaysia, Jabatan Pendaftaran Negara dan sebagainya.

Jawatan Kosong KDN 2021

Fungsi KDN:

 1. Keselamatan dan Ketenteraman Awam
  Memelihara, mengekal dan meningkatkan keselamatan dan ketenteraman awam daripada sebarang ancaman; dan menjalankan penguatkuasaan ketenteraman awam dan keselamatan dalam negeri.
 2. Hal Ehwal Pendaftaran
  Memastikan pengurusan daftar penduduk di negara ini teratur mengikut Perlembagaan negara.
 3. Hal Ehwal Imigresen dan Pekerja Asing
  Memastikan pengurusan pengeluaran dokumen perjalanan, urusan keluar/masuk warganegara dan warga asing teratur serta pemberian pas yang bersesuaian kepada warga asing yang tinggal di negara ini selaras dengan akta dan peraturan imigresen.
 4. Pengurusan Pertubuhan
  Memastikan pengurusan pendaftaran pertubuhan serta persatuan-persatuan teratur mengikut undang-undang berkuat kuasa sedia ada.
 5. Anti Dadah
  Meningkatkan usaha membanteras bekalan, pengedaran dan penyalahgunaan dadah; dan Meningkatkan keberkesanan pencegahan, rawatan dan pemulihan penagihan dadah.
 6. Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran
  Mengawal selia dan menguatkuasakan aktiviti penerbitan, percetakan dan pengedaran bahan-bahan penerbitan; dan Memastikan kesahihan dan mencegah penyelewengan teks dan bahan Al-Quran.

7. Kawalan filem
Mengawal selia dan menguatkuasakan aktiviti penerbitan dan pengedaran filem.

 1. Pengurusan Sukarelawan
  Memastikan pengurusan sukarelawan yang cekap bagi memelihara keselamatan dan kesejahteraan negara, di samping bertindak sebagai ‘mata dan telinga’ Kerajaan serta menjalankan aktiviti-aktiviti kemasyarakatan dan sosioekonomi setempat.
 2. Pemulihan dan Pelaksanaan Hukuman
  Memastikan pelaksanaan hukuman dan penahanan yang selamat terhadap pesalah; dan Meningkatkan keberkesanan program pemulihan terhadap pesalah.
  Visi:

Peneraju Keselamatan Dan Keamanan Dalam Negeri
Misi:

Memastikan Keselamatan Dan Keamanan Dalam Negara Terjamin Dan Kesejahteraan Rakyat Terpelihara
Nilai Teras:

 1. Integriti
 2. Kualiti
 3. Inovasi
 4. Profesionalisme
 5. Esprit de Corps

Borang Permohonan Online Jawatan Kosong Kementerian Dalam Negeri Malaysia Julai 2021 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di KDN. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 11.59 malam pada hari Rabu bertarikh 7 Julai 2021.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

One comment

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam