Jawatan Kosong Kementerian Belia dan Sukan Mei 2020

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2020 menampilkan Jawatan Kosong Kementerian Belia dan Sukan Mei 2020. Job postings melibatkan lokasi seluruh Malaysia. Jawatan Kosong Sukan 2020 yang tersenarai adalah seperti berikut:

  1. Pegawai Perubatan
  2. Pegawai Belia dan Sukan
  3. Pembantu Pustakawan

Kementerian Belia dan Sukan jawatan kosong 2020 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Sukan vacancy mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Sejarah penubuhan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bermula pada tahun 1953 dengan tertubuhnya Bahagian Kebudayaan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat yang telah diberi tanggungjawab mengenai belia. Seterusnya pada tahun 1964 Bahagian Kebudayaan ini telah dipindahkan di bawah Kementerian Penerangan.

Jawatan Kosong Kementerian Belia dan Sukan Mei 2020

Dalam masa yang sama berikutan kegiatan belia secara berpersatuan yang semakin berkembang, maka bagi tujuan memupuk serta memantau perkembangan tersebut, Bahagian Belia telah ditubuhkan di bawah kementerian berkenaan. selain itu di bawah Kementerian Penerangan ini juga telah ditubuhkan Bahagian Sukan.

Kementerian Belia dan Sukan hanya diwujudkan pada 15 Mei 1964 iaitu bersempena Hari Belia Negara pada tahun tersebut. Pada tahun 1972, Bahagian Kebudayaan telah diwujudkan dan dengan itu nama Kementerian Belia dan Sukan ini telah diubah kepada Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan sehingga tahun 1987 apabila Bahagian Kebudayaan telah dipindahkan di bawah Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan.

Dengan perpindahan Bahagian Kebudayaan tersebut, nama Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan telah kembali kepada nama asalnya iaitu Kementerian Belia dan Sukan, sehingga sekarang.

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah diamanatkan untuk melaksanakan dasar-dasar Kerajaan Malaysia khususnya dalam pembangunan Belia dan Sukan.

Visi

Membentuk Malaysia yang lebih sejahtera, makmur dan bersatu melalui pembangunan belia dan pembudayaan sukan.

Misi

Memacu kemajuan belia dan sukan secara holistik untuk memenuhi aspirasi negara.

Borang Permohonan Online Jawatan Kosong Kementerian Belia dan Sukan 2020 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di KBS. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 11.59 malam pada hari Selasa bertarikh 26 Mei 2020.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam