Jawatan Kosong Jabatan Arkib Negara Malaysia Julai 2018

Jawatan Kosong Jabatan Arkib Negara Malaysia Julai 2018

Jawatan Kosong Jabatan Arkib Negara Malaysia Julai 2018

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2018 menampilkan Jawatan Kosong Jabatan Arkib Negara Malaysia Julai 2018. Iklan jawatan kosong kerajaan melibatkan lokasi seluruh Malaysia. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. PEMBANTU ARKIB S19

Jawatan Kosong Jabatan Arkib Negara Malaysia Julai 2018 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Peluang kerja kosong mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Arkib Negara Malaysia (disingkat secara rasmi sebagai ANM atau dipendekkan sebagai Arkib Negara sahaja) merupakan sebuah agensi di bawah Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia. Arkib Negara Malaysia telah ditubuhkan pada tanggal 1 Disember 1957 sebagai Pejabat Rekod Awam. Namun ia mula dikenali sebagai Arkib negara Malaysia pada 1963.

Pada tahun 1966, Akta Arkib Negara No. 44 telah diluluskan oleh Parlimen Malaysia. Pada tahun itu juga, bangunan Arkib Negara Malaysia di Petaling Jaya, Selangor telah dirasmikan. Pada 1982, bangunan baru Arkib Negara Malaysia telah berpindah di Jalan Duta, Kuala Lumpur. Pada tahun 2003, Akta Arkib Negara 2003 (Akta 629) telah diluluskan. Selanjutnya pada tahun 2004, Arkib Negara Malaysia telah diletakkan dibawah pemantauan oleh Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia.

Fungsi utama penubuhan Arkib Negara Malaysia adalah:

Untuk memberi khidmat nasihat dan rundingan kepada jabatan-jabatan Kerajaan tentang etika dan langkah pengurusan rekod awam yang mapan, sistematik dan berkesan demi menjamin pemeliharaan rekod awam yang selamat.

Mengesan, mengumpul, menyimpan dan memelihara sebarang rekod dan maklumat yang mempunyai nilai kebangsaan dan sejarah yang tinggi sebagai khazanah warisan negara Malaysia.

Menyediakan kemudahan rujukan dan penyelidikan serta pendokumentasian dalam tujuan memperlengkapkan maklumat mengenai sejarah tanahair.

Menyebar maklumat dan ilmu bernilai sejarah untuk untuk tatapan dan dan maklumat awam.

Borang Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Arkib Negara Malaysia Julai 2018 melalui permohonan online jawatan kosong dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Jabatan Arkib Negara Malaysia. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Ahad bertarikh 29 Julai 2018.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam