Jawatan Kosong Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang Ogos 2018

Jawatan Kosong Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang Ogos 2018

Jawatan Kosong Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang Ogos 2018

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2018 menampilkan Jawatan Kosong Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang Ogos 2018. SUK Pulau Pinang career melibatkan lokasi Pulau Pinang. Jawatan Kosong SUK 2018 yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. Pembantu Operasi (AMAH) N11
2. Pembantu Operasi (PELAYAN) N11

Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang jawatan kosong 2018 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. SUK pulau pinang vacancy mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Pulau Pinang adalah sebuah negeri yang terletak di utara Semenanjung Malaysia. Negeri ini di bawah pemerintahan Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang (sebelum ini dikenali sebagai Gabenor) dan di bawah pimpinan Yang Amat Berhormat Ketua Menteri. Pentadbir Negeri Pulau Pinang memainkan peranan utama dari segi pentadbiran dan diketuai oleh Yang Berhormat Setiausaha Kerajaan Negeri dan bertanggungjawab kepada TYT Yang di-Pertua Negeri dan Yang Amat Berhormat Ketua Menteri. TYT Yang di- Pertua Negeri yang pertama adalah Raja Y.A.M Sir Uda Raja Muhammad manakala Ketua Menteri yang pertama adalah Y.A.B. Tan Sri Wong Pow Nee.

Pentadbir Negeri Pulau Pinang yang pertama merupakan seorang berbangsa Inggeris iaitu Mr. H. R. Ellis yang menerajui Pentadbiran Negeri Pulau Pinang mulai 6 September 1957. Pentadbir bangsa Melayu pertama yang mengambil alih tunggak pentadbiran dari bangsa Inggeris pada 25 April 1960 adalah Encik Abdullah bin Kulop Udi.

Sebelum kemerdekaan, Pentadbiran Kerajaan Negeri dikenali sebagai Pejabat Setiausaha Negeri (PSUN). Sejurus selepas pentadbiran negeri diperkukuhkan, PSUN telah bertukar nama kepada Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (PSUK).

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri yang pertama berpusat di Ban Hin Lee Bank, Lebuh Pantai (Beach Street) dan beroperasi sehingga tahun 1963. Kemudian ia telah berpindah ke Bangunan Tuanku Syed Putra, 10 Lebuh Downing (Downing Street). Pada 22 Disember 1983, PSUK sekali lagi berpindah ke Kompleks Tun Abdul Razak (KOMTAR) sehinggalah sekarang.

Borang Permohonan Online Jawatan Kosong Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang Ogos 2018 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di SUK Pulau Pinang. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Rabu bertarikh 15 Ogos 2018.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam