Jawatan Kosong Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia Mei 2017

Jawatan Kosong Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia Mei 2017

Jawatan Kosong Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia Mei 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2017 menampilkan Jawatan Kosong Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia Mei 2017. Jawatan ini melibatkan Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. PEREKA HIASAN DALAMAN

Jawatan Kosong Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia Mei 2017 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Jabatan Pelancongan mula ditubuhkan di bawah Kementerian Perdagangan Malaysia pada tahun 1959. Penglibatan sektor pelancongan dalam Rancangan Malaysia Ke-2 1971-1975 telah menekankan peri pentingnya peranan yang dimainkan industri pelancongan dalam ekonomi Negara.

Pada tahun 1980an, kerajaan telah menunjukkan sokongan kepada sektor pelancongan dengan penubuhan Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan pada tahun 1987.

Pada 20 Mei 1992, Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan telah diberi nama baru iaitu Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan atau lebih dikenali sebagai MoCAT.

Pada bulan April 2004, MoCAT telah dipecahkan untuk menghasilkan Kementerian khas untuk menguruskan semua hal berkaitan pelancongan iaitu Kementerian Pelancongan Malaysia atau MoTour. Perkembangan ini menunjukkan kesungguhan kerajaan dalam mempromosikan sektor pelancongan sebagai salah satu penyumbang utama kepada pendapatan Negara.

Pada 15 Mei 2013, MoTour telah dinamakan semula sebagai Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC) selepas Pilihanraya Umum ke-13. Ini adalah bagi mengiktiraf peranan serta hubungan rapat sektor pelancongan dan sektor kebudayaan dalam usaha mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan pilihan dunia, yang selari dengan slogan “Malaysia, Truly Asia”.

VISI
Memajukan Malaysia sebagai destinasi pelancongan dan kebudayaan bertaraf dunia dan membina jati diri bangsa berteraskan seni, budaya dan warisan negara.

MISI
Memacu sektor pelancongan dan kebudayaan serta memperkasa, memelihara dan memulihara seni, budaya dan warisan negara.

Permohonan Jawatan Kosong Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia Mei 2017 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan Malaysia. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Jumaat bertarikh 12 Mei 2017.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam