Jawatan Kosong Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia April 2018

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2018 menampilkan Jawatan Kosong Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia April 2018. Jawatan ini melibatkan lokasi negeri Selangor. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. PEMBANTU TADBIR (KEWANGAN) W19
2. PEMANDU KENDERAAN H11

Jawatan Kosong Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia April 2018 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan daripada Empayar British pada tahun 1957, 220 hektar ladang telah ditubuhkan di institut itu, manakala Dipterokarpa dan bukan Dipterokarpa arboretum yang dipegang 201 dan 168 spesies. Koleksi herbarium telah berkembang kepada 53.600 aksesi. Cawangan Penyelidikan Kayu telah berpindah dari Sentul untuk menjadi sebahagian daripada Institut di Kepong.

Enam tahun kemudian, Encik Abdul Rahman Mohd. Ali telah dilantik sebagai Pengarah dan Ketua Pegawai Penyelidikan pertama instiutut. Alasan Institut berkembang lagi sebanyak 192 hektar pada tahun 1962 dan 1964 berjumlah 600 hektar.

Pada tahun 1977 Dr. Salleh Mohd. Nor telah dilantik ke jawatan sekarang pada ketua pengarah institut. Lapan tahun kemudian, institut ini telah berubah menjadi sebuah badan berkanun. Melalui Akta Parlimen, Lembaga Penyelidikan dan Pembangunan Perhutanan Malaysia (MFRDB) telah ditubuhkan untuk mentadbir Institut, yang kini bernama INSTITUT PENYELIDIKAN PERHUTANAN MALAYSIA (FRIM). Perubahan bersejarah telah diumumkan oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Bin Muhammad ketika beliau melawat FRIM pada 11 Jun 1984. Pelantikan rasmi FRIM berlaku kemudian, pada 5 April 1986.

Fungsi FRIM adalah di bawah garis panduan yang disediakan oleh Lembaga Penyelidikan dan Pembangunan Hutan Malaysia (MFRDB). MFRDB telah diwujudkan di bawah Akta MFRDB 1985, hasil daripada penyusunan semula Institut Penyelidikan Hutan (FRI). FRI pada asalnya adalah sebuah unit di Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia yang bertukar menjadi sebuah badan berkanun yang dikenali sebagai Institut Penyelidikan Hutan Malaysia (FRIM). FRIM adalah bertanggungjawab kepada MFRDB yang diletakkan di bawah Kementerian Perusahaan Utama.

Permohonan Jawatan Kosong Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia April 2018 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Isnin bertarikh 16 April 2018.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam