Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia Mac 2018

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia Mac 2018

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia Mac 2018

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2018 menampilkan Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia Mac 2018. Jawatan ini melibatkan lokasi negeri Kuala Lumpur. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. POLIS BANTUAN

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia Mac 2018 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Bank Negara Malaysia atau BNM merupakan bank pusat di Malaysia. Ibu pejabatnya terletak di Kuala Lumpur, ibu negara Malaysia, dan ditubuhkan pada 26 Januari 1959 (sebagai bank pusat Central Bank of Malaya atau Bank Negara Tanah Melayu) untuk mengeluarkan mata wang, sebagai jurubank dan penasihat untuk Kerajaan dan mengawal kedudukan kredit negara.

Bank Negara Malaysia ditubuhkan pada 26 Januari 1959 di bawah Ordinan Bank Pusat Tanah Melayu, 1958. Dengan penubuhannya, ia perlu memenuhi 5 objektif iaitu:

Untuk mengeluarkan mata wang, Ringgit Malaysia dan menyimpan rizab menjaga nilai mata wang;

Untuk bertindak sebagai jurubank dan penasihat kewangan kepada kerajaan;

Untuk menggalakkan operasi pembayaran negara dan sistem penyelesaian yang boleh dipercayai, cekap dan lancar dan untuk memastikan dasar pembayaran negara dan sistem penyelesaian untuk manfaat Malaysia;

Untuk mempromosi kestabilan kewangan dan struktur kewangan;

Untuk mempengaruhi keadaan kredit supaya menguntungkan negara;

Oleh itu, dengan objektif berikut, bank dicipta untuk mengawal ekonomi Malaysia dengan selamat. Matlamat lebih luas bank adalah mempromosikan pertumbuhan ekonomi di Malaysia, tahap pekerjaan yang tinggi, memelihara kestabilan harga dan satu keseimbangan munasabah dalam kedudukan pembayaran antarabangsa negara, membasmi kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat.

Permohonan Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia Mac 2018 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Bank Negara Malaysia (BNM). Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Sabtu bertarikh 10 Mac 2018.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam