Jawatan Kosong Perbendaharaan Malaysia Sarawak Julai 2017

Jawatan Kosong Perbendaharaan Malaysia Sarawak Julai 2017

Jawatan Kosong Perbendaharaan Malaysia Sarawak Julai 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2017 menampilkan Jawatan Kosong Perbendaharaan Malaysia Sarawak Julai 2017. Jawatan ini melibatkan lokasi Sarawak. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. SETIAUSAHA PEJABAT N29
2. PEMBANTU TADBIR N19

Jawatan Kosong Perbendaharaan Malaysia Sarawak Julai 2017 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Perbendaharaan Malaysia Sarawak (PMS) dahulunya dikenali dengan nama Pejabat Kewangan Persekutuan Sarawak (PKPS) telah ditubuhkan pada tahun 1967 melalui Surat Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 11 Tahun 1967. PMS berperanan dalam melaksana dan mengawal perkara dan urusan yang berkaitan dengan pentadbiran kewangan Kerajaan Persekutuan di Negeri Sarawak. Semasa penubuhan pada tahun 1967, PMS di tempatkan di bangunan Electra House, Jalan Ban Hock, Kuching.

Pada tahun 1971 melalui Surat Pekeliling Perbendaharaan Bil. 2/73, Pejabat Kewangan Sarawak serta fungsi kewangan Sarawak di mansuhkan. Fungsi Kewangan di serap ke dalam Bahagian Kewangan, Kementerian Hal Ehwal Sarawak.

Pada tahun 1974, Pejabat Kewangan Sarawak di wujudkan semula dan ditempatkan di tingkat 2 dan 3, Bangunan Ang Cheng Ho, Jalan Tunku Abdul Rahman dan mempunyai 9 orang pegawai dan kakitangan.

Pada tahun1976, Pejabat Kewangan Persekutuan berpindah ke tingkat 8, Wisma Persekutuan Kuching (kini Tun Datuk Patinggi Tuanku Hj. Bujang).

Pada tahun 1986, Pejabat Kewangan Persekutuan telah berpindah ke lokasi sekarang iaitu di Tingkat 16, Bangunan Sultan Iskandar, Jalan Simpang Tiga, 93592 Kuching, Sarawak. Manakala pada tahun 1995 nama Pejabat Kewangan Persekutuan di tukar kepada Perbendaharaan Malaysia Sarawak (PMS). Kini, PMS mempunyai 45 orang kakitangan yang terdiri daripada 8 orang pegawai dan 37 orang kakitangan sokongan.

Visi

Menjadi sebuah agensi yang dinamik, profesional dan berintegriti dalam pengurusan kewangan yang cemerlang.

Misi

Memastikan pengurusan kewangan yang efisien dan berhemah serta penggunaan sumber kewangan secara optimum.

Objektif

Mempastikan semua jabatan persekutuan/badan berkanun persekutuan mematuhi tatacara dan dasar-dasar kewangan supaya sumber-sumber kewangan Kerajaan digunakan dengan lebih cekap.

Mempastikan rakyat mendapat manfaat yang maksima melalui pelaksanaan dasar-dasar kewangan Kerajaan.

Permohonan Jawatan Kosong Perbendaharaan Malaysia Sarawak Julai 2017 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Perbendaharaan Malaysia Sarawak. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Jumaat bertarikh 28 Julai 2017.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam