Jawatan Kosong Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad Januari 2018

Jawatan Kosong Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad Januari 2018

Jawatan Kosong Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad Januari 2018

Jawatan Kosong Kerajaan dan Swasta 2018 menampilkan Jawatan Kosong Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad Januari 2018. Jawatan ini melibatkan lokasi negeri Kuala Lumpur. Jawatan-jawatan kosong yang tersenarai adalah seperti berikut:

1. Manager, Asset Liability Management

Jawatan Kosong Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad Januari 2018 yang ditawarkan ini mempunyai beberapa kekosongan. Urusan pengambilan ini mengikut kementerian atau jabatan yang terlibat dan calon yang melepasi tapisan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga.

Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad Bank Rakyat ialah sebuah bank Malaysia yang ditubuhkan pada bulan September 1954 di bawah Ordinan Koperasi 1948, berikutan perkembangan gerakan koperasi di negara ini. Bank Rakyat dikawalselia oleh Bank Negara Malaysia (BNM) melalui Akta Institusi Kewangan Pembangunan (DAFIA 2002) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan. Bank Rakyat menawarkan produk dan perkhidmatan Perbankan Islam kepada anggota dan juga bukan anggota melalui 146 cawangan, lebih 786 mesin ATM/CDM, 78 Kedai Ar-Rahnu X’Change dan 7 Pusat Perbankan Elektronik di seluruh Malaysia.

Dengan perkembangan yang pesat ini, keputusan telah dibuat untuk menubuhkan bank masing-masing yang dikenali sebagai Bank Persatuan dengan tujuan untuk memenuhi keperluan kewangan anggota-anggota.

Pada 28 September 1954, 11 daripada bank persatuan tersebut bersetuju untuk bergabung dan membentuk Bank Agong (Apex Bank). Dalam tahun 1967, Bank Kerjasama Malaysia Berhad menggantikan Bank Agong dan keahliannya dibuka untuk individu, selain daripada koperasi. Seterusnya, penubuhan anak-anak syarikat juga dibenarkan. Pada 6 Januari 1973, namanya ditukar menjadi Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad atau lebih dikenali sebagai Bank Rakyat.

Satu akta khas telah diwujudkan untuk melincinkan pentadbiran Bank Rakyat, iaitu Akta Bank Kerjasama Rakyat (M) Berhad (Peruntukan Khas) 1978 (Akta 202) yang membolehkan Bank Rakyat menawarkan pembiayaan kepada mereka yang bukan ahli.

Pada tahun 1986, Tabung Simpanan Nuri untuk kanak-kanak telah diperkenalkan. Pada tahun 1989, Bank Rakyat telah diletakkan terus di bawah Kementerian Tanah & Pembangunan Koperasi dan Kementerian Kewangan.

Pada tahun 1994[1], Bank Rakyat menukar konsep perbankan komersial kepada perbankan Islam. Sehingga 31 Disember 2007, Bank Rakyat memiliki aset berjumlah RM34.9 bilion, yang mewakili kira-kira 70 peratus jumlah aset keseluruhan koperasi di negara ini.

Permohonan Jawatan Kosong Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad Januari 2018 boleh dilakukan secara online dengan syarat lantikan dan bidang tugas boleh didapatkan di Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad. Tarikh tutup permohonan ini adalah pukul 5.00 petang pada hari Ahad bertarikh 28 Januari 2018.

Kongsikan Dengan Rakan-rakan!

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam